top of page
  • Снимка на автораMariya-Nikol

РОЛЯТА НА ОБЛЕКЛОТО ЗА УСПЕХА В БИЗНЕСА

Срещата ми с италианския дизайнер Алберто Девелаго и как да постигнем успех в професията си чрез облеклото

снимка: ПУ "Паисий Хилендарски"

"По дрехите посрещат, по ума изпращат"


В тази българска поговорка се крие доза истина. За да бъдем успешни, трябва да изглеждаме добре.

Миналата седмица в университета ми се проведе публична лекция на тема "Ролята на облеклото за успеха в бизнеса" с гост Алберто Девелаго. А сега и малко повече за него.


Италианецът има над 30-годишен опит в модната сфера. Стартирал като обикновен продавач, днес той е успешен професионален моден консултант с ателиета по цял свят, включително и в София.

Той споделя, че за създаването на перфектния гардероб, основната тайна е човек да се изразява чрез облеклото си. Именно поради тази причина, при работата си с клиенти, той отделя поне един час, през който опознава личността за постигане на оптимални резултати.


Алберто работи единствено с мъже, защото, по негови думи, харесва жените, но те просто не знаят какво искат. Въпреки това в лекцията си той даде съвети за облеклото и на двата пола.



снимка: ПУ "Паисий Хилендарски"

Алберто Девелаго е на първо ниво шивач, но на второ ниво взима и мерките на личността, защото дрехите трябва да отразяват личността на човека.


"Ако се обличате с подходящите дрехи, вие се чувствате добре, и ще бъдете успешни"


Девелаго сподели, че българите са склонни да следват модните тенденции, което е забавно, но най-добре е да се установи баланс между тенденциите и личния вкус.

Според него стил не означава дрехите да привличат внимание, а да подчертават личността"

Дизайнерът нарича своите съвети "хапчета на елегантността" и ни сподели как да подберем най-подходящото облекло при интервю за работа, бизнес срещи или такива в частната сфера.


Оказа се, че при мъжкото облекло има строги правила, докато при жените не толкова.


В политиката или правото, например, Девелаго препоръчва на мъжете да заложат на костюм с бяла риза и едноцветна вратовръзка, като цветовете трябва да бъдат тъмносин или черен.


За жените също се изисква да бъдат консервативни, но могат да си позволят по-голямо цветово разнообразие, а костюмът може да бъде с пола, стига тя да не е прекалено къса. Токчетата също са позволени, но е желателно да не бъдат твърде високи.

Алберто подчерта, че дамите дори в работната сфера трябва да запазват женствеността си.


В сферата на финансите, особено когато работим с клиенти, трябва да сме внимателни в стила си, защото най-важното е вниманието да е насочено върху клиента. Ако сме облечени прекалено "крещящо", рискуваме то да бъде изместено от дрехите ни. Въпреки това тук правилата не са толкова строги и можете да си позволите десени с шарка ли цветна риза.


Дизайнерът отбеляза, че на жените им е доста по-трудно да открият баланса между правилната дреха и изразяването на същността. В стремежа си да подчертаем женствеността си, често залагаме на деколтета, къси поли и високи токове, които не винаги са правилния избор на тоалет, особено когато става дума за бизнес. Девелаго съветва при подчертаване на женствеността да акцентираме върху аксесоарите. Интересен е фактът, че мъжете забелязват първо външността, а след това същността, затова трябва да бъдем внимателни, за да не изместим фокуса от работата към гърдите си, например.


Конфекция или дрехи по поръчка?


Освен за стила, Алберто Девелаго говори и за качеството на облеклото. Оказа се, че има съществени разлики между конфекцията и дрехите, шити по поръчка, които той демонстрира върху ушито сако.



снимка: ПУ "Паисий Хилендарски"


99% от саката конфекция са лепени, тоест материал се залепва отвътре на сакото и готово. Зад изработката на сакото, което той държи обаче, се крие проста технология на повече от 300 години. Вместо да се лепи, дрехата се поддържа отвътре от три пласта канава от гривата на кон, лен и памук - естествени материали, които поддържат плата.

Качествените сака не са лепени и вътрешната и външната страна се разделят лесно. По този начин сакото "диша". Когато човек се вълнува или движи активно, потта му влиза в химична реакция с лепилото от сакото конфекция и оттам идва неприятната миризма.

Ето затова си струва да заплащаме повече за дрехи, шити по поръчка, които освен, че са по-качествени, издържат и по-дълго във времето. Друго съществено предимство при тях е, че за разлика от големите марки, търсещи единствено печалба, тук има справедливи условия на труд. Тоест можете да бъдете сигурни, че дрехите Ви не се изработват от невръстни деца в мизерна обстановка.


"Не позволявайте на модата да прикрива същността Ви!"


В заключение дизайнерът ни напомни, че най-важното правило при избора на правилен тоалет, е той да изразява нас самите. Ако се чувстваме добре от начина, по който изглеждаме, успехът ни е гарантиран.


" Return ticket to suit and tie"


В края на лекцията всеки присъстващ получи като подарък дебютната книга на дизайнера, в която той разказва за пътешествието си в света на модата. А аз, като по-нахална, успях да се сдобия и с автограф, и да му благодаря лично за всичко, което сподели с аудиторията.






Ако се интересувате от работата на Алберто Девелаго, желаете лична среща с него, или консултация, можете да посетите сайта www.accademya.com, или да му пишете на info@accademya.com


Ще се радвам да ми споделите в коментарите на какво Вие обръщате най-много внимание при избора си на облекло в работата си или важни събития.

4 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page