top of page
  • Снимка на автораMariya-Nikol

Работи ли програмата на „Клуб 5 сутринта“?


Вълшебно четиво, което ти обещава, че ставането рано сутрин е ключът към създаването на перфектния живот, или поредната книга за самопомощ, пълна с клишета? „Клуб 5 сутринта“ е една от първите книги, които прочетох тази година, и реших да събера впечатленията си от нея тук.


Да започнем със сюжета – вместо типичната книга за личностно развитие, в която авторът директно се обръща към читателите, тук съдържанието е разгърнато във формата на повест – имаме предприемачка и художник, които срещат милиардер, който ги прави част от клуб 5 сутринта и им помага да променят живота си.


Перфектно разбирам идеята на автора за този формат – не всеки е почитател на книгите за самопомощ и написана по този начин, тази лесно може да достигне до повече читатели. Това е и мотивът за въвеждането на герои без имена от различни сфери – припознаване в поне един от образите. Лично за мен книгата по този начин не беше по-приятна за четене, а дори напротив – предпочитам „класическия“ формат при този жанр, ако мога така да го нарека – за някои може да е тежък и скучен за четене, но на мен ми допада комбинацията от теория, примесена с примери, и практически упражнения.


Други отблъскващи за мен елементи са екшън и романтичните сцени. Никъде не е посочено в какъв период от време се развива действието, но да предположим, че е около месец. През този месец художничката и предприемачът успяват да се запознаят, сгодят, и внимание, оженят – нямам представа дали отново не е някаква скрита метафора на това до каква степен ставането рано сутрин променя живота ти, но за мен беше крайно нелепо и нереалистично. Ако това не ви е удивило, екшън моментите със сигурност ще ви втрещят. Предприемачката предприема цялото това приключение с клуба в търсене на решение на професионален проблем – инвеститорите във фирмата и искат да я отстранят от компанията. Тя се опитва да им се противопостави, което води до редица смъртни заплахи и дори нападение. В крайна сметка милиардерът се намесва и решава проблема чрез възможностите си, но този спасителен ход можеше да се случи още в самото начало и да спести криминалните моменти, които изобщо не бяха на място в книгата и с нищо не допринесоха към сюжета.


Като изключим всички тези нелепи авторски решения, „Клуб 5 сутринта“ съдържа наистина добри идеи за промяна на начина на живот, които могат да привлекат и най-отдадената нощна птица да опита да става преди изгрев слънце.

Дали наистина работи методът, нямам представа, но ми е любопитно да опитам. И не, това не означава, че ще започна да ставам в 5 сутринта, но пък започвам да прилагам някои от идеите на книгата, съм ги преработила малко според своето ежедневие. В следващите редове ще споделя част от по-важните моменти и как съм ги въвела аз в режима си.


Методът 20/20/20


Според книгата трябва да ставаме в 5 сутринта и да разделяме първия час от деня на три части от по 20 минути, в които да отделим внимание на тялото (тренировка), ума (медитация, планиране) и развитието ни (книга, подкаст, обучение). Аз започнах да ставам в 6, като отделям по 60 минути за тренировка и душ, 30 за закуска и планиране на деня, и 30 за обучителен курс или четене на книга.


Лягането вечер в четивото е разположено в интервала между 21 и 22 часа, като при това се случва между 22:00 и 23:00.


Продуктивност на работното място


„Клуб 5 сутринта“ препоръчва 2 модела за по-висока концентрация и продуктивност в работата. 90/90/1 представлява отделяне на първите 90 минути от работния ден за работа по една единствена задача, на която да посветим целия си фокус. Методът 60/10 пък е разпределяне на работния ден на интервали от 60 минути работа, последвани от 10 минути почивка. При планиране на целия ден авторът препоръчва да работим върху по-сложните задачи преди обяд, а следобедите да посвещаваме на срещи, образование, или по-маловажни проекти.


По отношение приоритизиране на задачите винаги когато е възможно процедирам с фокус върху по-тежките преди обяд и второстепенните във втората половина на деня, но смятам да изпробвам методите 90/90/1 и 60/10, защото ми се струват полезни от гледна точка на продуктивността.


Основни промени


Като по-важни промени в начина на живот от книгата извадих по-малко прекарано време в социалните мрежи и забраната за мобилни устройства в спалното помещение. Аз още от началото на годината започнах да не използвам телефона си през първия и последните два часа от деня ми, така че по тази точка мисля, че вече се справям, но обмислям закупуването на будилник, за да мога да измъкна устройството от спалнята.


Друг много интересен елемент, който аз самата прилагам от повече от година, но открих в книгата и държа да споделя, е пътуващият университет. Идеята е да използвате времето, през което се придвижвате от точка до точка, в четене (ако използвате градски транспорт) или слушане на подкаст или аудио книга, за да извлечете максимални ползи от него и да допринесете за развитието си.


Време за изграждане на навика на ранното ставане


Според книгата са ни необходими 66 дни, за да превърнем ранното ставане в навик и да променим живота си. Аз смятам да си дам по-реалистично обещание и като начало планирам да ставам рано сутрин в продължение на месец, а ако преценя, че се чувствам добре от новия си режим, да го задържа за постоянно.


Чели ли сте книгата и какви са вашите впечатления? Ако не сте, допада ли ви идеята за този начин на живот и кои от изброените методи бихте включили в своето ежедневие?


36 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page