top of page
  • Снимка на автораMariya-Nikol

Еко Коледа/Блогмас 2019

Актуализирано: 20.04.2020 г.

Коледа е времето на необмислени покупки, безумно харчене и мноооого отпадъци. Днес ще ви представя съветите си за една по-еко Коледа.


Истинска или изкуствена елха?


Предполагам няма да ви изненадам с мнението си, че съм против истинските дръвчета да се използват за Коледна украса. Да, хората, които ги продават трябва да ядат, да, изглежда по-красиво от изкуствена, да, изкуствената няма този вълшебен аромат на бор.... Само че предвид масовите пожари тази година, които унищожиха толкова много гори, защо трябва да го правим и ние, и то с дръвче, което ще използваме не повече от месец, и след това ще изхвърлим? Изкуствената елха е една страхотна инвестиция, която ще можете да използвате години наред. Ако много ви липсва ароматът на гора, на пазара има достатъчно ароматни свещи, пръчици и ароматизатори, които да свършат тази работа. Ако все пак не мога да ви откажа от истинското дръвче, помислете си за варианта да го отлеждате в саксия, не искам да звуча крайно, но да използвате отрязан бор за коледна украса е като да си сложите труп в хола и да го окичите с гирлянди.



Украсата


Това е още нещо, което не спираме да купуваме всяка година, а всъщност няма нужда. Не е необходимо непрекъснато да се затрупвате с нови и нови играчки и гирлянди, докато старите стоят в кашон в склада. Освен пари, ще си спестите и място, ако се въздържите от купуване на нова коледна украса. В случай, че обичате разнообразието и не можете да се задоволите с една и съща украса всяка година, ето една идея от мен - говорете с приятелско семейство и тази година просто си разменете кашоните с коледна украса. Ако всяка година правите тази размяна с различно семейство, всеки път ще сте с нова украса, без да се охарчвате или да трупате ненужни неща.




Подаръците


И по-точно опаковането им. Опаковъчната хартия придава уникалност и допълнителна красота на подаръка, но най-често не може да се използва повторно и отива в коша за боклук, най-често в общия, така че няма възможност дори да бъде рециклирана. Тиксото, което използваме с нея пък е пластмаса, знаете накъде бия...

Ето моите предложения:

  • Заменете пластмасовите и хартиените панделки с текстилни такива. Освен, че могат да се използват повторно, карат подаръка да изглежда по-луксозен.

  • Подаръчните торбички също най-често са от хартия или пластмаса, но за разлика от опаковъчната хартия, могат да се използват няколко пъти. Можете също да заложите на текстилна такава, която освен опаковка, е и добавка към подаръка. Трябва само да помните от кого коя торбичка сте получили, за да не попаднете в неловка ситуация ако му я върнете следващата Коледа! :D

  • Наскоро срещнах в инстаграм страхотна идея за опаковане без отпадък - увиване на подаръка в стара дреха и завързването с канап или текстилна панделка.

  • Друг вариант е да поставите подаръците в плетена кошница, която също може да влезе в приложение в дома.


Това са моите съвети за Еко Коледа. Ще се радвам в коментарите да ми споделите своите предложения!


*Снимките в статията са от Pinterest.com

26 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page