top of page
  • Снимка на автораMariya-Nikol

Защо украсяваме елха за Коледа?

Украси ли вече елхата у дома? Аз бях готова още в първите дни на декември, въпреки че коледното настроение при мен идва още в края на октомври покрай подготовката на Блогмас, та трудно се сдържах още на Хелоуин да не извадя лампичките.


Понеже коледното дръвче е ключово за атмосферата на празника, исках да го включа в празничните статии, но ми се стори излишно да ти давам идеи как да украсиш своето, затова реших да заложа на образователната част и да ти разкажа откъде идва традицията с украсяването на елха за Коледа.


Очаквано, и при тази традиция присъства с връзката християнството, като триъгълната форма на елхата е аналогия на Светата Троица. Вечнозеленото дърво символизира вечния живот, а звездата на върха е пътеводната звезда от нощта на Рождество.


Празничният елемент пък идва по времето на Мартин Лутър - основател на протестантското движение, за когото легендата гласи, че в една нощ през зимата забелязва как звездите блещукат сякаш между клоните на дърветата в гората и се вдъхновява да отсече едно, което да занесе вкъщи и да украси със свещи заедно със семейството си.


В Европа идеята за украсена елха е разпространена от принцеса Де Меклембург. До този момент на континента се декорират отделни клони, с цел предпазване от зли духове, но през 16-ти век хората започват да украсяват цели дръвчета. Век по-късно в Германия възникват коледните базари, където се продавали храни и дребни украшения за декорация на елха. Отново в Германия започват да се изработват и първите гирлянди, създадени от сребърни нишки. 19-ти век е периодът на най-богато развитие в коледната украса - започват да се изработват така красивите стъклени играчки и се създават електрическите лампички за елха.


Най-популярно като коледен символ дръвчето става по време на френско-немската война в края на 19-ти век, когато украсените елхи имат за цел да повдигнат настроението на войниците през декемврийските дни. В последствие мъжете пренасят традицията в семействата си. В България коледното дръвче е пренесено като обичай от Русия, а първото такова е украсено в Пловдив след Освобождението. Традицията става истински популярна благодарение на Александър Батенберг, който за Коледа украсява елха в двореца си и се облича като Дядо Коледа.


Разпространяването на обичая води до масово изсичане на дървета, но бързо е намерено решение за това - първата изкуствена елха е изработена от гъши пера в Германия. В последствие американска фирма за четки създава изкуствените дръвчета, които използваме и днес. Аз определено предпочитам автентичния аромат на бор, но подкрепям идеята за естествена елха у дома единствено ако се отглежда в саксия. Ти естествена или изкуствена елха предпочиташ?

6 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page