top of page
  • Снимка на автораMariya-Nikol

Златен парк - мястото, където приказките оживяват

Районът на Луковит е популярен с една от най-красивите еко пътеки в страната - "Искър-Панега" и пещера "Проходна", но от съвсем скоро там има и още една също толкова интересна атракция - Златния парк. Все още недовършен, а дори и сега като от друг свят, паркът не е много известен сред туристите и тепърва ще добива популярност, но аз тъкмо се връщам оттам и бързам да ти разкажа за него.


Къде се намира


Златният парк се намира в самото начало на град Луковит, мястото е обозначено в Гугъл навигацията, но до него се стига по една малка уличка, която почти не се вижда от пътя, та е възможно при левия завой пресечката да бъде подмината. Като ориентир мога да кажа, че се намира точно между двете автоморги - ще видите бариера, която е и входът на парка, а пред нея има възможност за паркиране.


Посещението на парка е безплатно. На входа ни очаква табела със стихотворение, образувано от името му - "Златен парк". Нас ни посрещна и този малък симпатичен екскурзовод. :)


Какво ще видиш там


Първото нещо, което прави впечатление при влизане в парка, е миниатюрна къщичка за патици, плаваща из изкуствено създадено езерце отляво на пътеката. Малко след него виждаме и две гъби, които имат специално предназначение - по-голямата е тоалетна, по-малката чешмичка - изградени така, че да не развалят приказната атмосфера. :)


В парка са изградени няколко приказни къщи, чието предназначение все още не ни е известно, както вече споменах мястото още не е напълно завършено.



Определено най атрактивна е къщата с каменните цветя, представям си, че там живее малката Ида от приказката на Андерсен, а нощем цветята оживяват, за да отидат на бал. Сградата е на четири етажа и вероятно ще бъде превърната в ресторант или кафене, а защо не и в приказен хотел. Очарована съм, че всичко е изпипано до най-дребния детайл, дори покривът блести в магически цветове.



Златният парк носи това име заради местоположението си на брега на язовир Луковит - язовир на река Златна Панега. Намира се в непосредствена близост до язовирната стена на ВЕЦІа там. Из парка са разположени пейки, разкриващи красиви гледки към язовира, в който плава още една каменна къщичка.

Информацията за мястото в Интернет е оскъдна, но открих, че създател на приказния свят е Андриан Йорданов - Ачо. Можем само да му благодарим за това вълшебно място от приказките и да се надяваме да не е поредната атракция с единствена цел печалба, а да си остане такова прекрасно и непокварено кътче природа, примесена с магия, в града.


Сигурна съм, че Златният парк ще е още по-прекрасен през пролетта, когато се надявам и ще е завършен, но дори и да го посетите още сега няма да съжалявате, а напротив - ще изпуснете наплива от туристи и ще можете да му се насладите напълно преди цялата страна да се втурне натам. :)


Ако статията ти е била полезна, ще се радвам да се абонираш за блога ми, да я харесаш, или да оставиш коментар - това означава много за мен и ми помага да се развивам в социалните мрежи! Ти пък винаги ще научаваш първи за новите ми статии!

1361 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page