top of page
  • Снимка на автораMariya-Nikol

Какво да видим в Бремен, Германия

Градът на Бременските музиканти ме очарова още от първия ми ден там и вече си мечтая за малка къща в някоя от приказките улички на немския град. В тази статия съм събрала всички места, които си заслужава да посетите в Бремен, Германия.


Катедрала "Св. Петър"


Забележителната сграда, извисяваща се в центъра на Бремен, обединява бароков и готически стил и датира от XIв. По време на Втората световна война храмът е почти напълно разрушен, но по-късно е изцяло възстановен в първоначалния си облик. Към катедралата функционира музей, където можете да видите истински мумии, възможно е също да се качите в някоя от кулите, откъдето се открива гледка към целия град.



Статуята на Бременските музиканти

Емблемата на града се намира на Пазарния площад, до кметството. Вдъхновението е едноименната приказка на Братя Грим, а бронзовата скулптура е дело на Герхард Маркс и е открита през 1953-та година. Смята се, че ако докоснеш копитото на магарето и си пожелаеш нещо, то ще се сбъдне. Около статуята винаги има тълпа от туристи, желаещи да се снимат с музикантите, но не се отказвайте, опашката се движи бързо.


Статуята на Роланд


Посветена на най-известния немски рицар - Роланд, статуята датира от 1404г. и символизира свободата и независимостта на града. Легендата гласи, че докато Роланд бди над Бремен, градът ще бъде свободен. Сред местните се говори, че някъде е скрито и копие на скулптурата, за да е сигурно, че ако нещо се случи със сегашната статуя, Бремен ще продължи да е закрилян от своя пазител.




Квартал Schnoor

Чаровните тесни улички, някога част от най-бедния район в града, днес са познати като творческия квартал на Бремен. Някои от сградите там датират още от XVв. В квартала има множество магазини и работилници на творци и занаятчии, както и малки арт кафенета.


Улица Böttcherstrasse


Böttcherstrasse се намира до Пазарния площад и е една от най-известните улици в Бремен. Дълга едва 100 метра, тя помещава редица забележителности на града, сред които музеят на Паула Модерсон-Бекер - първата в света галерия, посветена на творчеството на жена и къщата Glockenspiel с камбанения звън, който изпълва цялата улица. Там се крият още театър, редица музеи, галерии и творчески магазини.


Художествената галерия (Kunsthalle Bremen)


Галерията е открита през 1849г. и съдържа предимно произведения на холандски и немски творци. Най-емблематичните художници, чийто картини присъстват в постоянната експозиция са Ван Гог, Пикасо, Моне, Сезан и Рубенс. Галерия разполага също и с богата колекция от скулптури, част от които на Роден.


Входната такса е 10 евро на човек. Заедно с билета си за вход, който не е касова бележка както повечето в България, а своеобразна картичка с някоя от картините в галерията, получавате и QR код за онлайн гид на немски, френски, английски или руски език.


Рододендрон-Парк

Разположен на площ от над 100 акра, паркът е дом на огромна колекция от рододендрони и азалии и ботаническа градина с растителни видове от цял свят. На територията му е разположена и Botanika - приказна градина, пресъздаваща природата на различни региони от Азия.


В сградата се помещава и интерактивен образователен център за деца, който е също толкова интересен и забавен и за възрастните. Цената за посещение на Botanika е 11 евро на човек.


Übersee-Museum Bremen


Музеят се намира отляво на ЖП гарата в Бремен и предлага , богата колекция от експонати свързани с различни култури, сред които азиатски, египетски и индиански, както и експозиция, свързана с вносната и износната търговия на Бремен.


Експозицията се помещава на три етажа, на всеки от тях има впечатляващи композиции от животински видове в реални размери, а на последния етаж се крие скелет на динозавър. Входът е 13,50 евро на човек. Посещението му определено беше интересно, но останах със смесени чувства и леко объркана от разнородните експозиции и хаотичната подредба на колекциите.


Градския парк с Mühle am Wall

В центъра на малък чаровен градски парк се извисява красивата сграда на вятърната мелница. Името означава "Мелницата на стената", тъй като паркът е изграден върху някогашните укрепления на Бремен. Построена е през 1898 година, след като първата на това място от 1699-та изгаря при пожар. До есента на миналата година сградата е била отворена за посещения, а към нея е функционирал и ресторант, но в момента е затворена поради смяна на собствениците, надявам се при следващото ни гостуване в града да работи отново.


Музей на модерното изкуство


Weserburg е един от най-големите музеи за модерно изкуство в Германия и се помещава в сградата на бивша кафена фабрика на брега на река Везер. Това е първият музей, който не разполага със собствена колекция, а представя единствено временни изложби.


Входът е 9 евро на човек, ако сте посещавали друг музей в града на същия или предишния ден, таксата е 5 евро. Не знам дали важи и другаде, това беше първото място, на което ни казаха за тази възможност, но си пазете билетите. ;)


Галерия Gerhard Marks

Галерията е посветена на творчеството на създателя на емблематичната за Бремен скулптура на Бременските музиканти - Герхард Маркс. Колекцията е малка, но впечатляваща, галерията помещава и временни експозиции на съвременни творци. Входът е 5 евро на човек.


Как да се придвижваме из града


Транспортът в Бремен е чудесно уреден и до всяка от забележителностите може да се стигне с трамвай - цената на един билет е 2,85 евро, а за 11 евро можете да вземете дневен билет за двама души. Автомати за билети и абонаменти карти има на почти всяка трамвайна спирка, както и в самия трамвай - можете да платите в кеш или безконтактно с карта.


Градът е изключително благоприятен за колоездене, навсякъде има велоалеи и светофари за велосипедисти. Аз не се поинтересувах къде се наемат колела, но те съветвам да проучиш и тази възможност за придвижване из града ако планираш пътуване натам.


Посещавали ли сте Бремен? Коя от забележителностите ви се струва най-интересна?

35 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page