top of page
  • Снимка на автораMariya-Nikol

История на адвент календарите

Всеки от нас като дете е отварял шоколадов календар, с който да отброява оставащите дни до Коледа. В идеалния случай на Коледа получаваш още един, който бързаш да наваксаш и изяждаш наведнъж. Има и по-идеален случай - вече не си дете, но баба продължава да ти подарява по един адвент календар с бонбони.


Днес пазарът е още по-креативен и бълва всякакви адвент календари - с козметика, бижута, предизвикателства, бира (о, да!) и какво ли не. Тази практика определено прави дните до Коледа още по-вълнуващи, но питали ли сте се откъде идва традицията с адвент календарите? На мен ми стана любопитно и потърсих информация, а сега ще ти я споделя.



Името на адвент календарите идва от латински и означава "идване" или "пришествие" и първоначално не е обвързано с Коледа, каквато я познаваме днес, а има библейски корени и се свързва с периода на подготовка за християнско кръщение. Идеята да се отброяват дните до "идването" на Коледа реално стартира в средата на 19-ти век в Германия, където хората отбелязвали с тебешир дните, или палели свещи за всеки ден от празника. В този ред на мисли, можем да твърдим, че и евреите имат своеобразен адвент календар под формата на традиционния си свещник за Ханука.


За създател на съвременния коледен календар се смята Герхард Ланг, който в началото на 20-ти век създава в печатницата си такъв с картонени вратички, криещи цветни илюстрации. По време на Втората световна война адвент календарите за кратко спират да са разпространени поради недостиг на материали за изработването им, но през 50-те кадър в списание, изобразяващ внуците на тогавашния президент на САЩ Айзенхауер, държащи в ръце адвент календар, връща популярността им. Също по това време календарите, които до момента са съдържали единствено стихотворения и изображениа, започват да съдържат шоколад.


Днес първоначалната идея, обвързана с религиозен празник, е някак размита във времето и адвент календарите играят ролята основно на забавление за малки и големи. Без значение от символиката, самото започване на деня с някаква изненада, било то шоколад, стих или подаръче, крие нещо очарователно в себе си и смятам, че трябва да се стремим да запазим радостта от очакването на Коледа през цялата година! Някой ентусиаст за адвент календар с 365 прозорчета? :D

22 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page