top of page
  • Снимка на автораMariya-Nikol

Как да не убием близките си по Коледа/Блогмас 2020

Коледа е може би един от най-семейните празници, когато всеки се прибира в родния си град и прекарва седмица с роднините си. Звучи приказно и е такова първите два дни. След това бързо си припомняш защо си се изнесъл от вашите и как не е здравословно да прекарвате повече от ден заедно. Днес съм ви подготвила няколко идеи как напрежението вкъщи да спадне под нивото на температурите навън в края на Декември.


Няма ли да се жениш вече?


Изобщо минава ли Коледа без баба ти да отрази колко си отслабнал, да те пита няма ли да се жениш вече, майка ти да се поинтересува кога ще става баба, а баща ти да направи тъп коментар за новия цвят на косата ти, в случай, че изобщо го забележи де? Когато ви бъде зададен поредния глупав въпрос, си припомнете това - нормално е близките ви да се вълнуват от подобни неща и понякога да стават прекалено досадни. Никой не ви мисли лошото, макар и не съвсем тактични, хората са добронамерени. В повечето случаи де. Това все пак в никакъв случай не означава да влизате в обяснителен режим, тук целим да затворим устата на родата така, че да се усетят, ме някои неща не са тяхна работа.

  • На въпроса кога ще се жениш, отговорът е "В събота". Ако искат конкретна дата, можеш да уточниш, че още не сте решили коя събота точно ще е.

  • Ако баба се притеснява, че не се храниш достатъчно, обясни ѝ, че спазваш специален режим и се храниш по пет пъти дневно, само че тренираш усърдно и липсата на няколко килограма в никакъв случай не означава, че стоиш гладен/а. Още по-достоверно ще изглежда ако споделиш с жената някоя нова рецепта, която ти е попаднала - така ще докажеш, че си силна независима жена, (или силен и независим мъж) която може да си готви сама и никога няма да умре от глад.

  • "Работата ти е несериозна, намери си нещо сигурно" - сподели, че и ти изобщо не си доволен от работата си и обмисляш да запишеш да учиш право или медицина, което означава, че в следващите десет години ще се наложи да се върнеш за постоянно вкъщи и вашите да те издържат.

Веселин Маринов или дует "Ритон"


Празничните програми по телевизията предлагат широка гама от предавания - можете да избирате между концерт на "Ритон" по БНТ, Веселин Маринов по БТВ, или пък романтичните немски филми по Диема Фемили. Тук има два риска - един да иска да гледа едно, другият друго, или пък на някого, най-вероятно на вас, да не ви допада нито една от възможностите. При всички положения все някой ще остане недоволен, а ние се стремим към нулево напрежение и приятно прекарани празници. Затова изключете телевизора. Предложете на семейството си да разглеждате стари албуми със снимки, подгответе предварително няколко филма, които биха се харесали на всеки, или просто намерете приятни теми за разговори, които не са ориентирани към вас и бъдещето ви.


Игри


Конфликтите по празници се получават най-често от прекалено многото време заедно, което не бива оползотворено правилно. Най-ефективният вариант за разтоварващо прекарване на празниците са настолните игри. Ако нямате налични "Не се сърди човече" и "Монополи", няма страшно, най-често са достатъчни и само хартия и химикали.

Пробвайте да играете на "Думи", като всеки запише по шест думи на отделни листчета. Събирате всички сгънати листчета в съд, разделяте се на отбори и всяка двойка има минута, през която единият тегли листчета и описва думата на съотборника си, използвайки асоциации. За да разнообразите играта, можете да организирате три кръга - в първия думите се обясняват без ограничения с всякакви асоциации, във втория използвате само една единствена дума, за да опишете написаната, в третия обяснявате само с жестове.


Празниците са познати като щастливи и приятни дни, не им разваляйте репутацията с глупави семейни кавги. Проявете търпение, запазете самообладание и се постарайте да запазите добрите отношения с близките си, след няколко дни ще имате цяла година почивка от тях, заслужете си я. :D В коментарите можете да ми споделите как вие се справяте с напрежението вкъщи по празници, за да допълним списъка. ;)

72 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page