top of page
  • Снимка на автораMariya-Nikol

Коледа без стрес/Блогмас 2020

Празниците се асоциират основно с приятно семейно събиране, положителни емоции, домашен уют. Често обаче монетата има и друга страна - напрежение, крайни срокове, разходи - цял комплект стресиращи фактори, които застрашават спокойното прекарване на почивните дни. В днешната статия ви предлагам няколко идеи как да избегнем стресовите ситуации покрай празниците.


Бюджет


По празници имаме навика да харчим извънредно много и често необмислено. Аз специално досега никога не съм си преценявала обема на финансите по Коледа и се е случвало неведнъж още преди празниците да съм си похарчила всичко до средата на Януари. :D Не бъдете като мен, правете си сметка. Определете си бюджет за коледни подаръци, за празничната трапеза, за посрещането на Нова година, не забравяйте, че след купона животът продължава и трябва да имате пари за съществуване и до следващата заплата. И един съвет - винаги определяйте малко по-малък от необходимия бюджет за всеки сектор и се стремете да се придържате към него. Накрая може да се окаже, че не само не сте харчили повече по празниците, ами сте и спестили. ;)


Списък


В никакъв случай не тръгвайте по магазините с идеята " ще решавам на място какво за кого ще взема". Изгответе си предварителен списък с хората, за които ще пазарувате и поне по две идеи за подарък за всеки. Чак когато имате ясна представа какво и за кого търсите, започнете закупуването. Пазаруването без ясна визия ви гарантира висене с часове по магазините в колебания дали това ще се хареса на партньора ви, кой размер носеше сестра ви, това има ли го изобщо в този магазин или трябва да ходите до другия край на града. Няма нищо по-хубаво от подготовката на подаръци по план - влизате, взимате, плащате, а накрая имате и повод за радост, защото сте зачеркнали точка от списъка със задачи.


Перфектното време


Не оставяйте нищо за последния момент, тъй като подготовката на всичко броени дни преди празника предизвиква най-много тревожност и стрес. Постарайте се да изготвите бюджетния план и списъците за пазаруване в първите десетина дни от месеца, също си поставете за цел всички подаръци да са готови най-късно седмица преди Коледа. Така непосредствено преди празника ви остава само да си набавите необходимите продукти за празничната трапеза. Една единствена задача и то с предварително изготвен план по никакъв начин няма да навреди на психическото ви здраве за разлика от дни на скоростно прескачане от един ангажимент на друг.


Помнете, че сроковете ги поставяте вие, вие ръководите процеса по подготовката за Коледа и от единствено от вас зависи тя да мине по възможно най-спокойния начин.

56 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page