top of page
  • Снимка на автораMariya-Nikol

Рецепта за коледни курабии / Блогмас 2020

Привет! Мислех да мина по тъч линията само с едно негърче за коледните статии, но нали съм добра душа, публикувам рецептата си и за коледните си сладки. Няма да казвам, че "Много от вас ме попитаха за рецептата", но много благодаря на петте човека, които действително ме попитаха, много ми стана мило. :D


За приготвяне на сладките са необходими:

3 яйца

1 чаена чаша олио

300 мл мед

1 чаена чаша пудра захар

2 чаени чаши брашно

3 супени лъжици канела

2 супени лъжици джинджифил на прах

1 супена лъжица сода бикарбонат


Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват с олиото, добавят се медът и пудрата захар при непрекъснато разбиване. Брашното се пресява заедно със содата, канелата и джинджифила и се добавя лъжица по лъжица към сместа, отново при непрекъснато разбъркване. Когато сместа се сгъсти достатъчно, продължавате да месите с ръце, като добавяте колкото брашно е необходимо, за да се получи тесто, което не е твърде лепкаво и не остава по ръцете.


Тестото се разточва, но не твърде тънко, около сантиметър е добре. Можете да оформите сладките с ръце, или да използвате формички за по-красив вид. Тавичката, в която ги подреждате, трябва да е намазнена и набрашнена, или с поставена хартия за печене. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна. Имайте предвид, че се изпичат за не повече от 15-20 минути и ги наблюдавайте, за да не станат на въглен. :D


Идеи за глазура

По желание, докато меденките се пекат, можете да приготвите бърза, но много вкусна глазура. За бяла разбийте две чаени чаши добре пресята пудра захар с един белтък и добавете няколко капки лимонов сок. Шоколадовата става с разтапяне на шоколад на водна баня с масло, или по 3 супени лъжици вода, захар и какао, отново с масло.

От количеството продукти в рецептата при мен се получиха почти 100 броя сладки, но това число не трябва да ви плаши, изчезват за два дни. За такива коледни сладки съм чувала, че колкото повече стоят, толкова по-вкусни стават, затова хората ги приготвят седмица преди Коледа. Ще опитам и ще ви кажа дали е вярно.

89 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page