top of page
  • Снимка на автораMariya-Nikol

Козметика с нулев отпадък - мисията възможна!

Актуализирано: 20.04.2020 г.

От вече година се старая да живея по-осъзнато и устойчиво, с грижа към околната

среда. С времето от сложна необходимост това се превърна в ползотворно хоби. В домакинството ми беше най-лесно да се откажа от еднократната пластмаса, обаче

еко хобито ми се сблъска с грим хобито, а там знаете, че прелива от целофани, хартиени

и пластмасови опаковки.


Признавам си, че още не съм преустановила употребата на продукти с нерециклируеми опаковки, дори не знам дали някога ще успея. Само че, ако не мога да ги премахна, поне се старая да ги комбинирам и с еко такива. Разбира се, това не решава напълно проблема, но пак е някакъв принос, с който се гордея.


В днешната статия ще ви запозная с един бранд, който освен,че е устойчив, е и български! Само да вметна, че това е другото нещо, от което съм много доволна - напоследък използвам масово продукти родно производство, което кара патриота в

мен да подскача от радост. :D Но сега за марката!


Yococosmetics е първата българска

козметична компания с нулев отпадък!


Първо искам да обърнем внимание на името. Не знам дали ви е направило впечатление, но марката заявява уникалността си още с названието си, понеже никъде в него не се съдържат типичните "bio", "nature", "eco" и прочие... А какво всъщност е Yoco Cosmetics?



Името на бранда всъщност означава няколко неща. Съкращение е на Your Cosmetics или Your Zero Waste Cosmetics, а дъщерята на основателя Блажка Димитрова се казва Йоанна, на галено Йо. Тоест в YoCo се съчетават любовта към природата и любовта към децата. <3 Това ме кара да смятам, че Блажка буквално е вложила сърцето си в тази марка.


Създателите на бранда следват няколко устойчиви принципа, а именно:


REFUSE - отказват пластмасата. Всички продукти, които се използват за направата на продуктите, се набавят в съдове за многократна употреба. Опаковките на произведените такива също са устойчиви.


REDUCE - марката си партнира единствено с български доставчици и производители, за да редуцира до минимум вредните емисии, които се отделят във въздуха при транспортиране.

REUSE - всички бурканчета и бутилки, в които се съхраняват продуктите, са за многократна употреба.

RECYCLE - марката има рециклираща станция, в която рециклира всички капачки от шампоана, душ гела и водата за уста, които предлага.

ROT - освен това имат и компостер! Там отива всичкият органичен отпадък от производството на козметичните продукти.


Екипът на бранда често провежда обучения на тема "Живот с нулев отпадък", на които хората споделят, че с удоволствие биха употребявали домашно изработена козметика, но предпочитат да оползотворят времето по приготвянето на такава с любимите си хора, например. И така се заражда идеята за създаване на козметична компания, в която всички продукти се създават ръчно, предлагат се на достъпна цена и освен, че са благоприятни за човека, се грижат и за околната среда.


Продуктите са създадени от толкова чисти съставки, че спокойно можете да ги изядете или изпиете! :D Ако имате съмнения, просто погледнете състава им! Най-впечатляващото, поне за мен обаче, е refill практиката на бранда - при закупуване на продукт от Yococosmetics, всяко следващо пълнене в същия съд ви гарантира 10% отстъпка от цената! Напоследък доста марки въведоха възможност за връщане на празни опаковки от продуктите им срещу отстъпки или подаръци, но това е първият случай, в който не връщате опаковката за рециклиране, а имате възможността да си я заредите наново! Не е ли яко?


Очарована от политиката на бранда, се свързах с екипа с желанието да се запозная с продуктите им, а те се съгласиха да ми изпратят три от тях за тест. Използвах ги в продължение на малко повече от месец и вече съм готова с мнението си, което ще ви споделя сега!


Паста за зъби


Това беше най-интересният за мен продукт и следователно първият, който тествах. Винаги подхождам с предразсъдъци към продуктите за орална хигиена, които се предлагат на нашия пазар, тъй като досега не съм попадала на нещо качествено и повечето ми пасти за зъби ми ги донасят приятели от чужбина. След досега ми до тази паста обаче, вече смело мога да заявя, че и в България може да се открие стойностен продукт от този вид, и то на изключително достъпна цена!


В началото ми беше странно да използвам паста в твърдо състояние от бурканче. Продуктът не е пенлив като стандартните такива в тубичка и при употреба се усеща сякаш миете зъбите си просто с намокрена четка. Ефектът обаче е поразителен - зъбите изглеждат като полирани и сравнително по-бели само след няколко ползвания.


Съставът на пастата е кокосово масло, сода, ксилитол, бентонит и ментово масло. Продуктът съдържа също активен въглен, но редовната му употреба застрашава емайла от разрушаване. Марката обаче в момента работи по създаване на втора паста за зъби, този път без въглен, за да можете да редувате двете и да не нарушавате зъбния си емайл.

Цената на продукта е 8,90лв. за 40мл.


Течен шампоан за коса


Шампоанът на марката също е със странна консистенция, различна от по-гъстите шампоани за коса, на които съм свикнала. Изненада ме с това, че въпреки че е течен, създава страхотна пяна, която почиства косата. Подобно на твърдия шампоан, който използвах преди време обаче, при първите ползвания не се справяше особено добре с измиването и косата ми се омазняваше буквално за ден. Това не трябва да ви притеснява, просто е необходимо време косата ви да привикне към продукта, понеже допреди това сте я мили само с химии, а съставът на този е на 100% натурален, както на всички други продукти на бранда. С течение на употребата, шампоанът започна да се представя отлично. Изключено е да споменавам, че е изключително нежен към скалпа и не предизвиква раздразнения.


Шампоанът съдържа само четири съставки - дестилирана вода, кастилски сапун, масло от жожоба и масло от гроздови семки. Цената е 14,90лв. за 100мл.


Маска за лице с кайсиево брашно


Маската за лице на марката също е много интересна - изготвена е единствено от био брашно от кайсиеви ядки и глина бентонит - брандът за пореден път доказва, че не е важно един продукт да съдържа хиляда съставки, достатъчни са две, но да са правилните. Употребата и също беше нещо ново за мен - продуктът е прахообразен и се смесва с вода до получаване на каша, която се нанася върху лицето за 5 минути, след което се отмива. Тази консистенция напомня повече на домашно приготвена маска, отколкото на конвенционална такава. Предполагам поради простия си състав може да я използвате и като съставка за домашни маски, които си бъркате сами, ама само предполагам. Ако си направя подобен експеримент, веднага ще ви споделя.


Доволна съм от продукта, оставя кожата ми много освежена и видимо почистена. Не прави нещо "уау", но е страхотна за "събуждане" на лицето сутрин и е чудесно допълнение към грижата за кожата, особено когато искате да я оставите да си почине малко от всички продукти, които използвате върху нея, но в същото време да я подхранвате и поддържате чиста. Цената на продукта е 7,90лв. за 60гр.


Впечатлена съм от продуктите и най-вече политиката на YocoCosmetics и със сигурност ще продължа да използвам поне пастата за зъби. Имам интерес и към останалия асортимент на бранда, ще следя и новите им продукти и определно бих тествала и още нещо от тях.


Ако проявявате интерес към живота с нулев отпадък, ето още нещо за вас - основателят на марката, Блажка Димитрова наскоро издаде първата си книга, свързана именно с тази тема. Можете да откриете както всички продукти на бранда, така и четивото на сайта на YoCocosmetics - https://yococosmetics.com/



Ще се радвам в коментарите да ми споделите дали сте тествали нещо на марката и кой от гореизброените продукти предизвика най-голям интерес за вас?



41 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page