top of page
  • Снимка на автораMariya-Nikol

Review: Revuele тоник за лице

До преди два месеца разчитах единствено на флоралните води при стъпката "тоник" в грижата за кожата си, но днес ще ти споделя за най-новото си бюджетно откритие. Ако ме следваш в Инстаграм, вероятно знаеш за противоречивата ми връзка с Revuele - пилинг геловете им са разочарование за мен, но понеже съм упорита и не обичам да заклеймявам дадена марка само заради лош опит с един или два продукта, продължавам да ги тествам в търсене на нещо, което да си заслужава. И мисля, че третият ми опит е успешен и това нещо е тоникът за лице с центела азиатика и хамамелис.


Какво пише на етикета


Информацията по опаковката е доста заблуждаваща - да започнем с

"Revuele Тонер за Лице с Екстракт от Хамамелис" - това не е тонер, а тоник. Тоест това е буквален и неточен превод. Ще опитам да обобщя разликите между двете накратко:

Тонерът е част от корейската грижа за кожата и има за цел да нормализира рН-то и да улесни усвояването на следващите нанесени върху лицето продукти. Тоникът е част от европейската грижа за кожата и има функциите на почистващ и освежаващ продукт. Объркването идва оттам, че на английски и двата продукта се изписват като toner и при превода често се представя като "тонер", а всъщност си е чист тоник. Точно като в случая.


Другата погрешна информация на етикета е често срещан маркетингов трик, където работата прилича на "greenwashing". Имаме етикет в много земни натурални цветове, две натурални съставки са опоменати като ключови за продукта, а под тях с големи букви пише Alcohol-free. Да, обаче какво виждаме в състава - Propylene Glycol и Phenoxyethanol. Няма да се правя на химик, но ще кажа, че Пропилен Гликолът е безопасна съставка. За Феноксиетанолът мненията са много противоречиви, но това, което аз съм чела, и на което вярвам, е, че в големи количества е вреден, но в козметиката се съдържа в минимални количества и на практика не е опасен.


Ок, ще кажете, че заблуждаващата информация на етикета не е толкова фатална, понеже дори и да има алкохоли, са безвредни. Това е така, но тук проблемът е, че масовият потребител чуе ли за алкохол в козметиката, бяга с 300, докато по-голям процент от алкохолите в продуктите за грижа за кожата всъщност са полезни, и този вменен страх от тези съставки се дължи именно на факта, че масово по етикетите се изписват вълшебните думички "alcohol free". Липсата на алкохоли, или поне вредни такива, не означава, че продуктът е натурален, или с добър състав. Скорошни изследвания сочат, че дори и парабените не са толкова опасни, за колкото са представени, и при тях нещата отново опират до маркетингови стратегии. Тоест надписи от сорта на "alcohol-free" и "paraben-free" не гарантират добър състав и натурален произход.


Какво прави самият продукт


Както вече споменах, главната функция на тоникът като продукт, е да почиства и освежава кожата. Този на Revuele съдържа като активни съставки Хамамелис и Центела Азиатика, които му придават и други полезни свойства.


Хамамелисът (Witch hazel) е чудесна съставка за проблемна кожа, защото облекчава всякакви възпаления. Влияе благоприятно и на заболявания като екзема и псориазис. (не ги лекува, а само успокоява раздразненията, ако имаш такова състояние на кожата, обърни се към специалист) Може да се използва дори за успокояване на пораженията от слънчево изгаряне. Също така има антиоксидантни свойства.

Въпреки това със съставката трябва да се внимава, защото действа на базата на изсушаване и може да се отрази зле на много чувствителна кожа, или състояния като розацея и прекомерна сухота.


Центела Азиатика, наричана още готу кола, е азиатско растение, познато като "билката на дълголетието". Изследвания сочат, че влияе благотворно на редица важни органи и е полезно дори при състояния на стрес и тревожност. В грижата за кожата се използва като съставка, която ускорява заздравителния процес при рани и възпаления и предотвратява образуването на белези, а при упорита употреба може да заличи и пресни такива. Центела Азиатика се смята също за добър източник на хидратация, изследвано е също, че помага за възстановяване естествената кожна бариера.


Моят опит с продукта


Съдейки по свойствата на активните съставки в тоника, можем да си направим изводите, че продуктът е перфектното средство за справяне с проблемната кожа. Но дали е така наистина? И да, и не. Използвам продукта от вече повече от месец, като първа стъпка от ритуала ми за грижа за кожата след измиване на лицето. Още в началото на тестването му, забелязах как черните точки, образуващи се по носа ми, сякаш излизат сами по-близо до повърхността и следователно с времето намаляват. Също така наблюдавам как по-рядко ми се появяват нови пъпки, дори и в "онези" дни положението не е такова, каквото беще преди, а дори и някоя нова гад да се появи, завехва и изчезва по-бързо. Убедена съм в свойствата на продукта да третира несъвършенства, но не мога да гарантирам дали той е единствената причина за подобряване вида на кожата ми, защото грижата за нея е комплексна и се състои от различни компоненти, не разчитам единствено на тоник. Друго, което ме притеснява относно употребата му, е изсушаващото свойство на хамамелисът - дори центела азиатика да придава някаква хидратация, не вярвам да е достатъчна да предотврати прекомерното изсушаване на кожата при продължителна употреба. Ето защо превантивно винаги нанасям розова вода непосредствено след тоника, за допълнителна хидратация.


В заключение мога да кажа, че за цената си от 5лв., продуктът е чудесен за нормална и мазна кожа, особено за проблемна, не го препоръчвам за суха и чувствителна. Въпреки неточната информация по етикета, е много добър бюджетен тоник и със сигурност най-доброто ми попадения от марката, след сагата с пилинг геловете им.


Използвате ли продукти с хамамелис или центела азиатика,

и какво действие наблюдавате при себе си от тях?


99 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page