top of page
  • Снимка на автораMariya-Nikol

Wooden Spoon - натуралната защита срещу слънчевите лъчи

Надявам се вече няма човек, който да не е осъзнал, че слънцето грее целогодишно, дори и когато е облачно, дори и когато е зима. Това означава, че и слънцезащитата трябва да е целогодишна. Разбирам, че тен се събира предимно на плажа, но това за мен пак не е достатъчна причина само през горещите месеци да се говори за предпазване от слънцето и само през определно време от годината щандовете с такива продукти да са изложени на показ. Не става само с говорене колко е важна слънцезащитата, трябва и да е на видно място в магазина. Но, това е съвсем друга тема и работа на маркетолози и служители в магазини. Днес няма да си говорим за позиционирането на слънцезащитните продукти на щандовете, а на техния ефект върху кожата на човека и планетата.


Кораловите рифове са едни от най-ценните еко системи на Земята. Те са едни и от най-застрашените, благодарение на климатичните промени, нерегламентирания риболов и замърсяването. Наскоро беше открита и нова заплаха за морските флора и фауна - слънцезащитните продукти. Химикалите, съдържащи се в препаратите, които ни предпазват от UV лъчите съдържат вредни химикали, които се разтварят във водата и веднъж попаднали в нея, вредят на всички морски обитатели.


Следната информация е взета от сайта на NOS (National Oceam Service)


Infographic Transcript: Sunscreen Chemicals and Marine Life


  • How sunscreen chemicals enter our environment: The sunscreen you apply may not stay on your skin. When we swim or shower, sunscreen may wash off and enter our waterways.

  • How sunscreen chemicals can affect marine life:

    • Green Algae: Can impair growth and photosynthesis.

    • Coral: Accumulates in tissues. Can induce bleaching, damage DNA, deform young, and even kill.

    • Mussels: Can induce defects in young.

    • Sea Urchins: Can damage immune and reproductive systems, and deform young.

    • Fish: Can decrease fertility and reproduction, and cause female characteristics in male fish.

    • Dolphins: Can accumulate in tissue and be transferred to young.

  • Chemicals in sunscreens that can harm marine life include: Oxybenzone, Benzophenone-1, Benzophenone-8, OD-PABA, 4-Methylbenzylidene camphor, 3-Benzylidene camphor, nano-Titanium dioxide, nano-Zinc oxide

  • How we can protect ourselves and marine life: Seek shade between 10 am & 2 pm, use Ultraviolet Protection Factor (UPF) sunwear, and choose sunscreens with chemicals that don’t harm marine life.

Към последната точка бих добавила и употребата на слънцезащитни продукти, които не съдържат тези вредни за планетата химични филтри. Такива продукти за българския пазар са тези на Wooden Spoon. От марката се свързаха с мен с предложение да ми изпратят част от слънцезащитната си серия за тест и вече повече от две седмици използвам продуктите им, които сега ще ви представя.


Слънцезащитен лосион за възрастни с SPF 35+


Продуктът е уникална смесица от натурални масла, които забавят стареенето на кожата и я защитават от вредните слънчеви лъчи. Маслото от малина съдържа естествен сълнцезащитен фактор и предпазва кожата от дехидратация. Краставицата в състава има нежен охлаждащ ефект и също задържа влагата в кожата. Маслото от Баобаб пък е богато на антиоксиданти, има противовъзпалителни свойства и предпазва от изгаряне и зачервяване на кожата при прекомерно излагане на слънце. Притежава също силни антиоксидантни свойства. Продуктът е подходящ и за лице, и за тяло и е изготвен от 100% натурални съставки, 80% от които органични.


Моят опит: Трудно ми е да коментирам ефекта от слънцезащитен продукт, поради факта, че досега не съм попадала на такъв, който да нанасям и въпреки това да получавам слънчеви изгаряния. Едва ли има някой, който да не действа, според мен е важно постоянството и непрекъснатата употреба, тъй като признаците на стареене ще се появят след години, целта ни е да забавим появата им. И все пак мога да говоря за текстурата, която се усеща доста мазна при нанасяне, но въпреки това попива достатъчно бързо и не се изнервям от чакане. :D От огромно значение за един слънцезащитен продукт за мен е как ще се държи под грим. С този нямам никакви проблеми, тъй като се справя перфектно дори като основа за тониращ крем или фон дьо тен! И въпреки това лично аз ще продължа да го използвам само върху тялото си, тъй като в състава на продукта е посочено фино кокосово масло, което е с висок комедогенен индекс. Вероятно във формулата се съдържа минимално количество, тъй като в периода на тестване на продукта не забелязах допълнително омазняване по лицето си, но не съм сигурна как ще се представи при по-дългосрочна употреба и не искам да рискувам, защото кожата ми е комбинирана към мазна и склонна към поява на несъвършенства.


Олио за почерняване

Олиото обещава равномерен шоколадов загар още с първото ползване. Обогатен с какаово и кокосово масло, продуктът спомага за бързо придобиване на тен. Във формулата се съдържат още краставица и черен кимион, които предпазват кожата от дехидратация и стареене. Продуктът е 100% органичен, предотвратява беленето на кожата и обещава дълготрайност на придобития загар.


Моят опит: Малко ми е рано за море, та тестването на олиото протече в градски условия докато карах колело. :D Макар и малка, определено виждам лека разлика в тена си между изложените на слънце части и тези под дрехите. Нямам търпение да открия сезона с първия плаж и след него да ви снабдя с по-достоверна информация за ефекта на олиото, който към момента мога да нарека единствено обещаващ.


Олио за след слънце с облепиха

Колкото и добра да е една слънцезащита, излагането на силно слънце си е стрес за кожата и е хубаво да се погрижим за нея с продукт за след слънце. Предложението на Wooden Spoon е олио, съдържащо облепиха - растение, чието масло е широкоприложимо в народната медицина при редица заболявания, а в козметиката освен, че помага при акне и кожни проблеми, има успокояващи свойства за кожата и я предпазва не само от слънчеви изгаряния, ами дори се използва и при излагане на силна радиация. Маслото от облепиха е заредено с около 200 витамини, минерали и антиоксиданти и може би е единственият растителен продукт, съдържащ всички омега мастни киселини.


Продуктът съдържа още етерично масло от кървав портокал, което има антисептично и противовъзпалително свойство, освежава и хидратира кожата.


Моят опит: Въпреки че още не съм започнала със слънчевите бани, се изкуших да тествам и този продукт, и мога само да ви кажа, че съм влюбена в прекрасния аромат смесица от кокос и цитрус, напомнящ ми на горещо лято и морски плажове.


Определено впечатленията ми от слънцезащитната серия на Wooden Spoon са добри и бих продължила да ги използвам. Спечелиха ме най-вече с натуралния си състав, който освен нашето здраве, съхранява и това на планетата и по специално на нейните морски обитатели. Както съм споменавала и в предишни материали за марката, етикетите на продуктите сe печатат с растително мастило, а опаковките им, дори и малкото пластмасови такива, са напълно рециклируеми.


Продуктите на марката можете да откриете в сайта и Инстаграм профила им, а слънцезащитата им вече се предлага и в дрогерии ДМ!






15 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page