top of page
  • Снимка на автораMariya-Nikol

В търсене на холивудския прислужник, или в търсене на смисъла

Актуализирано: 1.09.2020 г.

"Героите на тази книга познават света – те нямат комплекси, но имат идея. Понякога тя е жалка и дребна, понякога обгръща цялата планета и в нейно име героите търсят този, който ще ги поведе към щастието. Авторът не мами в разказите си, защото знае, че щастливият край би звучал като лъжа. Не се опитва и да поучава. Скрити паралели с библейски мотиви вплитат българския контекст в нишките на историята. Надзъртането в отвъдното е съчетано с равното ежедневие."



Това е част от анотацията на книгата и разбираемо, причината да посоча нея като желано заглавие за участието ми в предизвикателството на издателство "Хермес" за популяризиране на българските автори. "В търсене на холивудския прислужник" е сборник от разкази и новели за търсенето - било то на неволята, на по-добър живот, на спокойствието, или дори на смъртта. Защото животът е за това - да търсиш. Може до края да не откриеш на пръв поглед нищо, но в един момент ще разбереш, че всъщност си открил себе си.


Търсенето е това, което поддържа живота, което движи колелото в разказа "Цветовете на времето" от сборника. Което причинява духовната смърт на Сузана от "Сузана и старците", но дава живот на физическия и облик. Което кара лирическия герой да сложи "Очилата", за да види какво е отвъд.


В разказа, дал заглавието на сборника, съдбите на много хора се въртят около холивудския прислужник. За един той е надежда, че ще бъде избавен от проблемите. За друг той е Неапол - сбъдване на мечти. За трети е основата за постигане на цел. За някои пък е просто една кафява жилетка. Изобщо той е олицетворение на всяка идея, всеки блян. Идея, която подобно на неволята от детската народна приказка, си стои в кафенето с коктейл и наблюдава как всеки се опитва да я достигне.


Винаги съм била от хората, които намират красота в тъмнината, да не кажа дори и удоволствие. Нещата, които за повечето хора изглеждат мрачни и причиняващи болка и тъга, у мен предизвикват хармония, спокойствие и вдъхновение, провокират размисъл. Ето защо останах толкова впечатлена от сборника на Христо Добротинов - във всички разкази са вплетени тъга, болка и смърт, но по един очарователен начин.

"Смъртта беше вяра, хората живееха с нея, тя съществуваше в тях, покрай тях, зад стъпките им, преди решенията им, беше като утринния полуздрач и вечерната прозрачност. А гробищата слагаха край на вярата. Всъщност човек умираше, защото вярваше в смъртта, иначе сигурно щеше да е безсмъртен."

Да, хубаво би било смъртта да я няма. Но пък ако бяхме безсмъртни, щяхме ли да търсим холивудския прислужник? И ако не го търсим, безсмъртието има ли изобщо смисъл?


Автор на сборника е Христо Добротинов - юрист по образование и писател по душа. Публикувал е редица книги, част от които преведени на руски, полски, немски и турски език. "В търсене на холивдуския прислужник" е най-новата му творба, публикувана през 2019-та година.


Книгата ми е изпратена от издателство "Хермес" във връзка с предизвикателството им за традиционните Дни на българската книга. Всички техни предложения можете да откриете в сайта и Инстаграм профила им.

34 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page