top of page
  • Снимка на автораMariya-Nikol

Как да бъдем щастливи

Щастливи ли сте? Някога изобщо задавали ли сте си въпроса какво е истинското щастие? Лично за мен няма една определена дефиниция на щастие, съдържаща дом, семейство, кола и кариера, например. Щастието за мен е усещане на удовлетвореност, безгрижие, вътрешен мир и хармония. Но как да ги постигнем? Отговорът се крие в книгата на Кен Морги "Малка книга за Икигай - японска мъдрост за здрав и щастлив живот".


Това беше четивото ми за плажа по време на последната ми почивка и съм изключително доволна от избора си да взема точно тази книга със себе си, тъй като смятам, че подобни game changer-и трябва да се четат/използват/прилагат в спокойна среда, през уикенда или по време на отпуск например, когато можеш наистина да си починеш и да вникнеш в идеята на книгата, да почувстваш написаното. Може би звучи като някакъв ритуал, ако искате така го приемайте, но бъдете сигурни, че е ритуал за щастие. ;)




Какво е "икигай"?


Икигай е японската дума за удоволствие и смисъл на живот. Идва от "ики" - да живея и "гай" - причина. В япоската култура се използва доста често в ежедневието в разнообразен контекст, от дребни неща от бита до големи цели и постижения. Идеята е, че ако притежаваш "икигай", имаш възможност за успехи, но успехът сам по себе си не е задължителен за "икигай". С две думи всеки може да допусне и да почувства икигай.


5-те стълба на икигай


  1. Започни от нещо малко.

  2. Освободи се от себе си.

  3. Хармония и устойчивост.

  4. Радостта от малките неща.

  5. Бъди тук и сега.

На тези 5 стълба, или ако искате ги наричайте правила, се базира икигай. В книгата си Морги обяснява всяка една от точките с примери от япоската култура, за да ги осмислим и приложим по-лесно в своя живот. По този начин освен, че се доближаваме до своя икигай, се запознаваме и с културата на Страната на изгряващото слънце, което пък освен за икигай, допринася и за обща културагай. (Тази шегичка получи ли ми се?) Оказва се, че икигай е толкова значим за японците, че стои в основата на най-характерните неща от живота им, а именно сумото и чаената церемония.


В края на книгата авторът отново припомня петте стълба на философията за щастлив живот на японците, с които ни запознава още на първата страница, и които вече прочетохте в горния абзац, и с няколко въпроса помага да осъзнаем прочетеното и да открием своя собствен икигай.


В края на ревюто си пък аз ще ви кажа: радвайте се на малките неща, наслаждавайте се на настоящия момент, защото той е всичко, което имате, намирайте удоволствие не в крайната цел, а в пътя към нея, разграничавайте се от егото си, това не сте вие, и не се сравнявайте с абсолютно никого, защото сте уникални. Придържайте се към тези неща и икигаят ви е в кърпа вързан!


А за по-сериозно и дълбоко обяснение на нещата, понеже аз че разказвам добре, разказвам, но друго си е да се докоснете до извора лично, можете да се сдобиете със своя собствен наръчник за щастие в лицето на "Малка книга за икигай" онлайн на сайта на издателство "Сиела" или в добрите физически книжарници в страната. Цената на книгата е 16,90лв., а това, което ще ви даде, е безценно.


А вие открихте ли своя икигай?


*Благодаря на издателство "Сиела" за предоставеното копие на книгата.


62 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page