top of page
  • Снимка на автораMariya-Nikol

Всичко, което трябва да знаете за сухото четкане

Dry brushing-ът става все по-популярен - изглежда като луксозен ритуал за грижа за кожата, а и има редица ползи за тялото. Идеята за тази статия се върти отдавна в главата ми, но исках да натрупам достатъчно информация и собствен опит, за да ви бъда максимално полезна. Практикувам го вече от малко повече от четири месеца и прецених, че това е достатъчно време за изграждане на обективно мнение относно процедурата, така че, нека започваме!


Какво представлява сухото четкане?


Името си го казва - четкане на сухо. :D Добре де, нека звучим *по-ентелегентно* и го обясним като масаж на тялото с четка, най-често дървена, най-често преди баня (не по време, че иначе ще е мокро четкане ;). На пазара има разнообразни варианти от различни материали, моята е от дърво и естествен косъм, закупена от ДМ за 7 или 8 лева. Удобството ѝ е, че дългата дръжка може да се премахва и слага отново, което позволява достигането до труднодостъпни с голи ръце зони от тялото.


Защо се прави?


Ами използваме четка за коса, четка за зъби, защо да не използваме и четка за тяло? Не, сериозно, сухото четкане има редица ползи за тялото, аз бих казала дори и за съзнанието.


Ексфолиране. Това може би е най-очевидният и най-бързо проявяващ се ефект от сухото четкане. Триенето на твърди естествени косми в кожата спомага за премахване на мъртвите клетки, враслите косъмчета намаляват, а цялостното състояние на кожата също се подобрява - тя става по-мека на допир, а несъвършенствата са редуцирани.


Подобрява кръвообращението и повишава тонуса. Поредният очакван ефект е стимулиране на циркулацията на кръвта. Оттам се получава и прилив на енергия, тялото просто се "събужда". Това прави сухото четкане идеално за сутрешна практика, въпреки че аз го практикувам най-често вечер. Отразява ми се перфектно след изцеждаща тренировка.


Стимулиране на лимфния поток в тялото. Лимфната система е една от основните части на имунната ни система. Голяма част от съдовете ѝ се намират в непосредствена близост до кожата. Чрез сухото четкане дейността на системата се стимулира, лимфният поток се регулира, което спомага за самодетоксикирането на тялото.


Споделих ви впечатленията си, че наблюдавам и ползи за менталното си състояние. За мен сухото четкане е луксозен спа ритуал, който си подарявам след изморителен ден - подарявам пет минути на себе си, на тялото си, а както знаем, себегрижата и любовта към себе си са ключови за доброто състояние на духа и съзнанието.


*На много места можете да срещнете информация, че сухото четкане се бори с целулита. Тук мога да споря - мастните натрупвания в женското тяло са разположени по такъв начин, че движения по повърхността на кожата, независимо в каква посока, няма как да разбият целулита. Допускам, че може да предотвратява новообразуването му, но не и да премахне вече съществуващ. Поне при мен ефект върху портокаловата кожа няма, ако някой е забелязал подобно действие, ще се радвам да сподели.


Кога и как?


Ако сте преценили, че сухото четкане е за вас, продължете да четете, за да разберете как и колко често се практикува процедурата.


Сухото четкане в никакъв случай не е болезнена процедура, но космите на четката са твърди и докато кожата свикне, е желателно в началото да се практикува през два-три дни. Аз постепенно зачестявах употребата и сега го правя почти всеки ден, няма правило относно честотата на масажите, всичко е до усещане и желание, но колкото по-редовно е, толкова по-добър ще е ефектът. Важно е да споменем, че трябва да се избягва четкането на раздразнена кожа, специално при кожни заболявания инфекцията може да се влоши и разпространи. Бъдете внимателни също и ако кожата ви е прекалено чувствителна.


Тъй като целта на сухото четкане е да се стимулират лифната дейност и кръвообращението, важно е движенията с да се извършват в посока навътре към тялото и към сърцето. Започва се от долната част на краката, нагоре към бедрата и задните части. Следват ръцете, отново отдолу нагоре, след това гърба и корема, като при него движенията са най-внимателни. В зоната на деколтето не упражнявайте почти никакъв натиск, движенията са от врата към гърдите. Пропуснете гърдите, там кожата е прекалено нежна. Движенията са кръгови с умерен натиск, не трябва да усещате болка, но кожата трябва леко да се порозовее, за да сте сигурни, че масажът е ефективен. При мен една процедура продължава между 3 и 5 минути.


След процедурата и вземане на душ е препоръчително използването на лосион за тяло, тъй като кожата има нужда от хидратация. По принцип е желателно винаги да използвате хидратиращи продукти след баня, но дори да забравяте понякога, не забравяйте да го правите след сухо четкане.


Поддръжка на четката


Почиствам четката след всяка процедура с хладка вода и течен сапун. Добре е уредът да се сменя на около шест месеца, дори и по-често, ако забележите захабяване на косъмчетата.


В заключение мога да кажа, че сухото четкане не е животопроменящо, но е приятен ритуал, който ви кара да се чувствате добре и отвътре, и отвън. Ще се радвам да отговоря на всякакви въпроси относно процедурата, в случай, че имате такива.


Вие практикувате ли сух масаж на тялото с четка и какви ползи виждате при вас?



74 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page