top of page
  • Снимка на автораMariya-Nikol

Гъбена крем супа

Много обичам гъби. Ама не халюциногенни де. Печурки. Като малка имах една книжка от поредицата "Банани с пижами", казваше се "Ресторантът на Плъхчо". Плъхчо си направи ресторант, но забрави, че трябва да предлага и храна. Тогава едно от мечетата, май Лулу, донесе гъбена крем супа и всички ядоха гъбена крем супа. Край на приказката.


Когато станах на 17, започнах да работя в един ресторант, където веднъж в обедното меню се предлагаше гъбена крем супа. Тогава опитах за първи път и вече 6та година това ми е най-любимата супа на света! Понеже съм настоятелна, създадох традицията всеки четвъртък гъбената супа да присъства в менюто. Сериозно, заради мен беше, като напуснах и нарушиха графика. :D


Напоследък все се сещам за това прекрасно предястие, но знаете какъв съм мързел, та си стоя само с мислите. Днес обаче получих прилив на кулинарно вдъхновение и реших да опитам да си я приготвя. Да си призная, изобщо нямах очаквания да стане нещо, но без да искам сътворих най-великата гъбена крем супа евър, по-яка и от тази в ресторанта.


Спирам с празните приказки, днес ще бъда вашето мече Лулу и ще ви споделя рецептата си за гъбена крем супа с крутони.


Продукти за 4 порции:


500гр. картофи

500гр. печурки

1-2 моркова

сол на вкус

1 ч.л. чесън на прах

черен пипер на вкус


За крутоните:


7-8 филии хляб

олио/зехтин

чубрица


Начин на приготвяне:


Нарязвате обелените картофи и морковите на малки парчета и слагате да се варят. Не би трябвало да отнеме повече от 10-15 минути, но все пак си е до зеленчука, така че няма да казвам точно време. Когато картофите са почти сварени (проверявате с вилица), прибавяте гъбите и варите, докато и те са готови (пак проверявате с вилицата).


Прецеждате и пасирате сварените зеленчуци, водата от тенджерата запазвате. Слагате пюрето на котлона отново, този път на слаб огън. Периодично разбърквате и прибавяте по малко от бульона, в който сте варили зеленчуците, докато не достигнете до желаната консистенция. Това около 10 минути. След това прибавяте чесъна на прах и сол и черен пипер на вкус. Аз сложих една супена лъжица пипер, ако сте фенове на по-пикантните храни, ще ви хареса, а ако сте със запушен нос, това е най-добрата доза, хахах. Но иначе не прекалявайте, достатъчна е и една кафена лъжичка. 2-3 минути след като сте подправили супата, сваляте от котлона.


За крутоните: Нарязвате филийките на кубчета и ги овкусявате със зехтин или олио и чубрицата. Изсипвате в намазнена тавичка и печете на предвалително загрята на 180 градуса фурна. След около 10 минути, когато станат приятно златисти, изключвате фурната и ги оставяте да още 4-5 минути вътре. Малка тайна - със стар хляб стават още по-вкусни, пък и няма да го изхвърляте. :D Разбира се, няма предвид мухлясал на една седмица, ама то и кой ли си пази такъв де.


И сега най-важната част - изсипвате супата в купички, прибавяте крутоните и се наслаждавате! Можете да консумирате и в топъл, и в студен вид, но съм чувала, че гъби и картофи не е хубаво да се претоплят, така че го имайте предвид. Тя супата е толкова върховна, че няма да остане нищо за претопляне, но все пак да си го знаете по принцип. ;)




Надявам се рецептата ми да ви е била полезна и да я изпробвате някой път! Ще се радвам да ми споделите отзиви, ако решите да я следвате! До скоро!

12 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page