top of page
  • Снимка на автораMariya-Nikol

"Заобиколени от идиоти" - книжно ревю

Сигурна съм, че всеки през живота си поне веднъж е стигал до заключението, че е заобиколен от идиоти. Има един вид хора, с които общуването е песен, има и такива, с които сякаш говорите на различни езици. Това са така наречените "идиоти", с които се сблъскваме доста често в ежедневието си. Оказва се, че общуването с тях също е възможно, с помощта на книгата на Томас Ериксон, "Заобиколени от идиоти - как да разберем тези, които не разбираме", която от утре, благодарение на издателство Хермес, вече е и на българския пазар. Аз получих възможността да бъда един от първите читатели на този своеобразен наръчник и сега ще ви споделя мнението си за него.


Оказа се, че онези, с които ни е трудно да общуваме, не са съвсем идиоти. Просто съществуват различни типове хора. В книгата си Ериксон ги разделя на четири типа по цветове, както може би ви става ясно и от корицата на книгата. Теорията на автора за хората като червени, жълти, сини и зелени, е базирана на теорията на Хипократ за четирите темперамента. В следващите редове ще ви споделя някои от основните качества на всеки от цветовете, според собственото им усещане.

  • Червени - амбициозни, решителни, бързи, лидери

  • Жълти - екстроверти, вдъхновяващи, спонтанни, убедителни

  • Зелени - дружелюбни, дискретни, търпеливи, сериозни

  • Сини - логични, скромни, точни, коректни


Това, което ви издавам, от четирите типа, е една много, много малка част от описаното в книгата. В нея подробно са представени характеристиките на всеки от четирите типа - как се възприемат те, как ги виждат околните, как да подхождаме правилно към тях без да правим компромиси със себе си, дори как да ги изкараме извън нерви. :D С помощта на примери нагледно можете да се запознаете с поведението на всеки от "цветовете", което да ви помогне да ги откриете възможно най-лесно в обкръжението си. Има дори цяла глава, отделена на писмената комуникация при всеки един от цветовете. Аз още в курса на четене успях да се сетя за няколко сходни примера от своите познати и бързо да ги категоризирам като цвят, или смесица от два или три.


Да, ето го и отговорът на въпроса, който си задавате вероятно още от началото на статията - няма как да разделим цялото човечество на четири типа, съществуват и "хибриди", както ги наричам аз. Всъщност едва 5% от хората носят в себе си само един цвят. Около 80% комбинират два цвята, а останалите - три.


"Заобиколени от идиоти" спада към приложната психология, но по никакъв начин не се доближава до скучно четиво, пълно със сухи факти, дори напротив - стилът на книгата е много лек и непринуден, на моменти леко хумористичен. Когато наближите финала, ще откриете и кратък тест, с който да проверите дали можете да познавате цветовите типове според характеристиките им.


В заключение мога да споделя, че книгата определено помогна на темерут като мен, който е много краен във взаимоотношенията си с хората и ги зачерква лесно от живота си, да бъде по-толерантен и да намира правилния подход при комуникацията с тях. Считам "Заобиколени от идиоти" за задължително четиво за хора, работещи с много колеги, и дори мениджъри, за да им помогне при създаването на перфектния екип. Изобщо тази книга определено би улеснила живота на всеки! Можете да я откриете във всички книжарници "Хермес" в страната, или да я откриете онлайн на сайта на издателството.




121 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page