top of page
  • Снимка на автораMariya-Nikol

Най-новият алгоритъм на Инстаграм

От известно време из онлайн пространството циркулира съдържание за новостите на Инстаграм алгоритъма - коя от възможностите за ангажираност със съдържанието е с най-голяма тежест, каква е правилната подредба на хаштаговете, за да имат ефект и прочее.

Реших да събера на едно място това, което аз открих като информация по темата и намирам за достоверно. Основните ми източници са профилът в Инстаграм @sarahs.insta.secrets и сайтът later.com, но споделям и неща, които сама съм открила на принципа проба-грешка.


Какво виждаме на начална страница


Помниш ли доброто старо време, когато публикациите на хората, които следваме, се появяваха в хронологичен ред на начална страница? Мисля, че беше преди около пет години, да не би да е и повече. Към днешна дата три неща определят какво виждаме щом отворим приложението:

Интересите ни - алгоритъмът на Инстаграм преценява колко би ни била интересна дадена публикация на база на поведението ни в платформата. Пример - следваме съседката Пенка, която публикува всеки ден снимки на цветята на терасата си, следваме и братовчеда Атанас, който споделя предимно снимки на мотори и коли. Ние сме приятели на Пенка, но в Инстаграм търсим повече съдържание на тема високи скорости, мотоциклети и т.н. Затова и колкото и да сме си близки с Пенка, ако Атанас публикува нова снимка на своето Кавазаки, то ще се появи на челна позиция на началната ни страница, изпращайки саксиите на съседката назад в потока.

Актуалност - хронологичното показване пак присъства, макар и не толкова основно. Да добавим и трети герой в примерите, за да го обясня - нека това е съученикът ни от гимназията Ангел, с когото не сме общували от десет години, но се следваме в Инстаграм понеже някога сме били комбина на тестовете по английски и математика и уважението още го има. Ангел също е почитател на високите скорости и също е качил снимка на своя мотор в профила си. Независимо от това, че не сме се виждали от десет години, а с братовчеда Атанас миналата седмица сме били на една маса, Инстаграм ще ни покаже първо мотора на Ангел, понеже е качен по-скоро от Атанасовия.

Отношения - очевидно не кръвни или съседски, както вече разбрахме от предишните примери, но все пак Инстаграм установява взаимоотношенията на потребителите и ни показва с предимство публикациите на хората, с чието съдържание взаимодействаме най-често. Тоест колкото големи почитатели на моторите да сме, ако само ги гледаме без да се ангажираме със съдържанието, но пък редовно пишем под снимките на кака Пенка колко е красиво мушкатото и как трябва да ни даде и ние да си развъдим, дори кака Пенка да игнорира коментара ни и да не сподели коренче от мушкатото с нас, утре теменужките ѝ могат да се появят преди новите снимки на Ангел и Атанас.


Освен тези три основни фактора, има и още няколко, които определят какво да се появи на начална страница, а именно:

Честота на посещаемост - логично е, че колкото по-често влизаме в платформата, толкова повече публикации виждаме, и обратното. Ако не сме влизали от няколко дни в приложението, Инстаграм ще се погрижи да ни покаже най-доброто от изминалите дни.

Последвани профили - още нещо, което едва ли е изненада за някого - колкото повече хора следваме, толкова по-малко съдържание от всеки отделен потребител ще виждаме.

Употреба - по какъв начин използваме приложението също му дава информация затова какво да ни показва - ако предимно разглеждаме публикациите от началната си страница, това е индикация за алгоритъма, че е улучил интересите ни и виждаме "правилните" неща. Съответно ако прекарваме повече време в търсачката в изследване на ново съдържание, Инстаграм отново включва шпионката и започва да си води записки какво точно искате да виждате от сега нататък.


Харесване, запазване, коментар или препращане стои на първо място по ангажираност?


Вероятно много ще те изненадам, като ти кажа, че нито едно няма по-голямо значение от другото. Основното правило е много по-просто, отколкото изглежда, и е следното:

Колкото повече ангажираност (харесвания коментари, запазвания, препращания) на публикацията си от своите последователи получиш в първите 30 минути от споделянето ѝ, толкова по-добре за теб. Колкото повече време отделят хората да четат или дори само гледат публикацията ти, толкова по-добре. Няма никакво значение какъв вид е ангажираността, важното е да я има непосредствено след публикуване.

Разбира се, винаги можем да помолим последователите ни винаги да запазват и разпространяват публикациите ни, винаги можем да членуваме в групи за подкрепа, където взаимно да си харесваме и запазваме публикациите, но...


Това помага само до време. Може да получаваме по 20 коментара и по 20 запазвания на публикация, но това няма дълготраен ефект, ако идва от едни и същи 20 души. Алгоритъмът иска да види развитие, дори и минимално такова, за да определи съдържанието ни като стойностно и да го показва още повече на потребителите.

1 ново споделяне, 1 нов коментар, 1 ново запазване, 1 ново харесване, 1 нов последовател имат много по-голяма тежест от 20, 30, 50 редовни запазвания и коментари.

Как да повиша ангажираността на профила си тогава?


Най-важният въпрос и вероятно причината да четеш тази статия в момента. За съжаление, няма точна формула, Инстаграм не е математика, и добре, че. :D В следващите редове ще ти споделя няколко важни според мен неща, които аз използвам и смятам за ефективни, и които вероятно биха ти помогнали да достигнеш до повече хора.


"За да получиш, трябва да дадеш" - емблематичната фраза от филма "Маргарит и Маргарита" тотално важи за социалните мрежи - ако искаме да привличаме нова аудитория към профила си, трябва ние да търсим нова аудитория. Открий профили, сходни на твоя, ангажирай се с тяхното съдържание, те ще ти отвърнат.

Хаштагове - на места пише, че е препоръчително да се използват предимно такива с от 10 до 100 хиляди публикации, но аз използвам предимно до около 20k. Важното тук е да се използват максимално - имаш право на до 30 хаштага на публикация, добави 30 хаштага. Няма никакво значение в каква последователност са, дали по-големите или по-малките са по-напред, или са разбъркани.

Правилното време - за да достигне до максимално много хора новата ни публикация, трябва да я качим във време, в което възможно най-много от последователите ни са в приложението. За бизнес и профили на създатели Инстаграм предлага анализи, даващи информация кой ден от седмицата и по кое време е най-активна аудиторията ни, но ще ти призная, че не разчитам особено на тази информация. Забелязала съм, че за мен най-ефективно е да споделям съдържание вечер между 18:00 и 19:00 часа. Пробвай кое е точното време за теб - в продължение на седмица качвай само сутрин, следващата публикувай вечер, накрая сравни резултатите и така ще откриеш правилния час.

Възползвай се максимално - приложението ни предлага толкова много възможности за споделяне на съдържание - снимки, Истории, видеа в IGTV, ръководства, а от скоро и кратките видеа (Reels) - използването на всичко, което ни се предоставя, прави и алгоритъма, и аудиторията доволни.

*БОНУС - нещо, което научих преди броени часове от профила на @sisiangelove и тепърва ще тествам, но все пак реших да ти споделя - добавяне на алтернативен текст. Щом публикуваш снимка, натисни на трите точки горе вдясно над снимката и избери "редактиране" върху снимката ще видиш опция "добави алтернативен текст". Там можеш да напишеш ключови думи, които се отнасят за публикацията ти и това ще ти помогне тя да достигне по-лесно до Explore секцията.


Помни, че дигиталното съдържание е гъвкав инструмент, с който можем да работим по разнообразни начини. Не се страхувай да експериментираш с различни похвати и помни, че най-важното за успешното развитие на профила ти е да предоставяш автентично и креативно съдържание - създавай авторски текстове и снимки и се старай да бъдеш различен. Надявам се статията да ти е била полезна! За още полезно съдържание, можеш да заповядаш във Фейсбук групата ни Блогърите на България.


В коментарите ще се радвам да ми споделиш кои са твоите тайни

за успешно развитие на Инстаграм профила си! До скоро!


147 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page